Калі беларусы адчуюць смак натуральнай ежы? (фота)
01.09.2012
Аліна РАДАЧЫНСКАЯ

Калі беларусы адчуюць смак натуральнай ежы? (фота)

Кавуны, казінае малако, бульба ды маліна ў... мастацкай галерэі. Экалагічная гаспадарка як з’ява мастацтва і мастакі як рэкламшчыкі здаровага ладу жыцця — гэта Агра-культурны фэст, што адбываецца зараз у Галерэі Ў пры падтрымцы грамадскага аб’яднання «Экадом».

Гэта той рэдкі выпадак, калі вытворцы экалагічна чыстых прадуктаў сабраныя разам — зазвычай ні ў крамах, ні на кірмашах вы не знойдзеце асобных палічак з гароднінай, якую вырасцілі без выкарыстання хімічных рэчываў.

Напрыклад, адна з наведніц фестывалю са здзіўленнем высветліла, што набывала экагародніну, пазнаўшы сярод фермераў фэсту гаспадара ўлюбёнай «кропкі» на Камароўскім рынку.

Ігар Хвашчэўскі з жонкай пачалі самастойна вырошчваць гародніну два гады таму, калі ў іх дзяцей пачалася моцная алергія на прадукты харчавання. Тое, што не адолелі з’есці самі, ішло на продаж. Так і сталі фермерамі.

— Немагчыма займацца двума справамі адначасова: і працаваць на зямлі, і прадаваць прадукт. Проста не стае часу. Аднак, на жаль, рынак у гэтай галіне яшчэ не сфармаваны — няма сегменту, які б займаўся прасоўваннем экапрадуктаў, — тлумачыць нераскручанасць уласнага брэнду Ігар Хвашчэўскі.

Апроч недахопу рэкламы, вытворцы заўважаюць, што і пакупнік не гатовы плаціць вышэйшы кошт за чысціню і якасць прадукту. А з улікам таго, што арганічная гаспадарка выходзіць на рэнтабельнасць павольней — толькі пераходны перыяд ад «хуткай» гаспадаркі займае каля трох год — экафермеры маюць вялікую патрэбу ў падтрымцы дзяржавы.

А яе, як адзначае адмыслоўца «Экадома» Святлана Семенас, не дастаткова. Да таго ж у нашай краіне няма адмысловай службы сертыфікацыі.

— Фермеры за свой кошт праходзяць еўрапейскую сертыфікацыю, што зусім не танна. Можна таксама атрымаць дыплом нашай арганізацыі. На дадзены момант з намі супрацоўніча юць каля двух дзясяткаў фермераў, але, хочацца верыць, што іх значна больш, — распавядае Святлана.

Менавіта сертыфікацыя дае пакупніку гарантыю якасці прадукту.

Але, як прызналася большасць наведнікаў, не ўсе маюць звычку сачыць за тым, наколькі экалагічны прадукт яны спажываюць.

Гэта заўважаюць і фермеры. 

— У нас пакуль не сфармаваная культура харчавання, хаця імкненне да гэтага ўжо ёсць, — кажа гаспадар з Берасцейшчыны Аляксандр Іманюк.

Тыя ж, хто звяртаюць у вагу на чысціню прадуктаў, у асноўным выбіраюць візуальна — замест прыгожых, аднолькавых, васкаваных яблыкаў, роўненькіх агуркоў, несіметрычныя і «крывенькія», але з водарам і натуральным колерам.

Але апроч інтуітыўнага шляху ёсць і больш надзейныя:

— набываць прадукцыю з лагатыпам арганічнай сельскай гаспадаркі (абавязкова з рэквізітамі арганізацыі, якая сертыфікавала, проста словаў «эка» ці «біа» недастаткова) ці лагатыпам сябраў «Экадома»;

— займець знаёмых і правераных фермераў;

— вырошчваць самастойна.

У Беларусі пакуль існуе толькі адна крама, якая спецыялізуецца на продажы прадуктаў арганічнай сельскай гаспадаркі . А таму — свабодная каса! То бок сфера.

Як гэта смачна і карысна на фэсце і распавядаюць, і паказваюць, то бок — частуюць, дадаткова прывабліваючы музыкай і перфомансамі.

Последнее в рубрике